Slovenský ľudový umelecký kolektív
Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom

calta

Calta. Dubodiel (okr. Trenčín), 1979. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: F. Rebro

1. názov koláča rozšíreného v západnej časti Slovenska. Calta sa piekla najmä na Vianoce, Veľkú noc, krstiny a svadbu. Svadobná calta mávala veľké rozmery, navrchu bola zdobená pletencami cesta a tvorila súčasť výslužky svadobných hostí;

2. názov zapletaného ženského účesu v Tekove a Honte. Pôvod slova pochádza z nemčiny.

Autor: Rastislava Stoličná

Pozri aj: obradové pečivo
Literatúra: Stoličná, R.: Rituálne pečivo v tradičnej kultúre. In: Remeslo, umenie, dizajn, roč. 5, 2004, č. 2, 44-46.