bábovnica
(bábovkáreň)
hrnčiarska, medená, kameninová, liatinová, plechová smaltovaná, sklená hlboká forma na pečivo (bábovku), okrúhleho a mierne kónického tvaru. V strede zvyčajne s kužeľovitým výčnelkom, ktorý zanecháva v upečenej bábovke otvor; na vnútornej strane korpusu s vertikálnym alebo mierne diagonálnym žliabkovaním. Hrnčiarske bábovnice sa dostali do ľudového prostredia v 19. storočí z meštianskych príbytkov, kde boli súčasťou kuchynského inventára. Od 19. storočia sa vyrábali aj z kameniny, liatiny a neskôr aj zo smaltovaného plechu. Posledné sa používali najmä v robotníckych domácnostiach. Ani v prvej polovici 20. storočia nedokázali úplne nahradiť z hľadiska pečenia obsahu najvyhovujúcejšie a najobľúbenejšie hrnčiarske bábovnice.
Autor: Irena Pišútová
Pozri aj: | --- |
---|---|
Literatúra: | Landsfeld, H.: Lidové hrnčířství a džbánkářství. Praha 1950. |