Slovenský ľudový umelecký kolektív
Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom

kukuričné jedlá

jedlá pripravené z kukuričnej múky alebo kukuričných zŕn. Z vývinového hľadiska patria medzi novšie obilninové jedlá, pretože kukurica sa na území Slovenska udomácnila až v 18. storočí. V tradičnej strave sa v najväčšom rozsahu uplatnila kukuričná kaša. Varila sa z kukuričnej múky a mlieka alebo vody. Uvarená sa zvyčajne polievala mliekom alebo mastila maslom, masťou alebo oškvarkami. Kaša bola bežným každodenným jedlom a bola považovaná aj za pôstne jedlo. Na väčšine územia bol známy gerheň alebo maľ – v pekáči upečená kukuričná kaša, ktorá sa pokrájaná na kúsky jedla ako pečivo. Na južnom Slovensku to bolo bežné jedlo, v strednej a severnej oblasti sa považovalo skôr za núdzové a spravidla nahrádzalo nedostatok chleba. V nížinných oblastiach s intenzívnym pestovaním kukurice sa zvykla pripravovať varená kukurica. Uvarené zrná sa dochucovali cukrom, soľou, makom alebo pomletými orechmi. Bolo to príležitostné jedlo, ktoré sa často podávalo pri spoločnej práci žien, pri páračkách a na priadkach. Kukuričné jedlá obohatili skladbu tradičnej slovenskej kuchyne. Po 2. svetovej vojne však ich príprava postupne zanikala. V mestách sa aj v súčasnosti predávajú obľúbené pražené kukuričné zrná, tzv. pukance a v jeseni varená kukurica v šúľkoch priamo na uliciach.

Autor: Rastislava Stoličná

Pozri aj: ---
Literatúra: Stoličná, R.: Kukurica, jej rozšírenie a význam ako jedlej obilniny. In: Slovenský národopis, roč. 24, 1976, č. 1, 115-121.
Stoličná, R.: Etnokulinárny význam obilnín. In: Slovenský národopis, roč. 43, 1995, č. 3, 287- 300.