Slovenský ľudový umelecký kolektív
Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom

petržlen záhradný

(petruška, petruž, perašín)

rastlina z čeľade mrkvovitých, spolu s mrkvou veľmi rozšírená koreňová zelenina, ktorá sa k nám dostala z oblasti Stredomoria. Bol známy už v antike. V Európe sa stal populárnym približne od 16. storočia ako koreňová, ale i listová zelenina. Petržlen sa pestuje na celom území Slovenska, ale vyprofilovalo sa viacero zeleninárskych stredísk, najmä na Záhorí, ktoré sa špecializovali na koreňovú zeleninu. Patrí medzi výživovo bohaté potraviny. Okrem iných účinkov pomáha odobrať organizmu prebytočné tekutiny, slúži ako diuretikum, preto sa využíva pri liečení dny a nedostatočnej činnosti pečene. Petržlen bol považovaný za magický ochranný prostriedok proti zlým silám vďaka svojej intenzívnej vôni.

Koreň alebo vňať sa dávala do vianočného pečiva-oblátok určených pre hospodárske zvieratá. Jeho magické účinky sa využívali počas svadobných obradov, bol symbolom plodnosti, preto sa často dával neveste do čižiem počas svadby.

Autor: Katarína Nováková

Pozri aj: zeleninárstvo, mrkva obyčajná
Literatúra: Drábiková, E.: Tradičné formy zeleninárstva na Slovensku. In: Zborník SNM 78 - Etnografia 25, 1984, 19-68.
Kahounová, E.: Strediská zeleninárstva a obchod s ich produktmi. In: Slovenský národopis, 1980, roč. 28, 129-142.