Slovenský ľudový umelecký kolektív
Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom

mrkva obyčajná

rastlina z čeľade mrkvovitých, veľmi rozšírená a často pestovaná koreňová zelenina. Oranžovočervené odrody mrkvy sa dostali do Európy z Ázie cez Stredomorie prostredníctvom Arabov približne v 12. storočí. Počas stredoveku sa mrkva rozšírila do Francúzska a Holandska. Na Slovensku sa mrkva pestovala spolu s inými druhmi koreňovej zeleniny na poliach i v záhradách. K významným dorábateľským strediskám, známym kvalitnou koreňovou zeleninou, patrili: stredné Považie, Záhorie, okolie Trnavy a Košíc. Mrkvové semeno sa pôvodne vysievalo z plachty tzv. naširoko, postupne sa zmenšovali a kultivovali plochy výsevu a začalo sa sadiť do riadkov. Pestuje sa viacerými spôsobmi. Seje sa samostatne alebo do iných plodín, napríklad do maku, hrachu, určená na semeno i do špenátu. Mrkva sa musela počas svojho vegetačného obdobia viackrát plieť, na túto prácu boli v obciach s významnejšou produkciou najímané staršie ženy. Mrku určenú na predaj majitelia zväzovali do menších viazaničiek lykom. Mrkva tvorila základ mnohých jedál, najmä polievok, slúžila ojedinele ako náhrada sladidla do koláčov a plniek. V ľudovom liečení sa používala surová alebo varená pri tráviacich problémoch, sirup pri prechladnutí.

Autor: Katarína Nováková

Pozri aj: zeleninárstvo, záhrada, petržlen záhradný
Literatúra: Drábiková, E: Tradičné formy zeleninárstva na Slovensku. In: Zborník SNM 78- Etnografia 25. 1984, 19-68.
Kahounová, E.: Strediská zeleninárstva a obchod s ich produktmi. In: Slovenský národopis, 1980, roč. 28. 129-142.