Slovenský ľudový umelecký kolektív
Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom

šťava

nápoj získaný z dreva stromov alebo plodov ovocia. K archaickým nápojom patria tie, ktoré sa pripravovali zo štiav vytekajúcich na jar zo stromov, predovšetkým z brezy, divej čerešne, javora a klenu. Šťava sa získavala tak, že do navŕtanej kôry stromu sa vsunula trubička, cez ktorú vytekala do nádoby. Pila sa čerstvá a ak jej bolo dosť, nechávala sa skvasiť a pila sa ako nízkoalkoholický nápoj. Doklady o pití takýchto štiav sú známe z Gemera a Hontu, kde ich nazývali brezová voda, sok, javorová voda. Šťavy sa získavali aj kvasením štiav niektorých druhov ovocia, najmä lesných malín a čučoriedok, a konzervovali sa cukrom. Používala sa na dochutenie vody alebo minerálky. V priebehu 20. storočia ju začali nahrádzať kupované sirupy.

Autor: Rastislava Stoličná

Pozri aj: ---
Literatúra: Markuš, M.: Z tradícií slovenskej kuchyne. Máte radi brezovú vodu? In: Matičné čítanie, 9, 1976, s. 9.
Stoličná, R.: Tradičné kvasené nápoje. In: Jedlo ako kľúč ku kultúre. Martin 2004, 73-82.