Slovenský ľudový umelecký kolektív
Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom

prívarok

(čušpajz)

varené jedlo zo zeleniny, strukovín, zemiakov, ovocia, húb. Konzistenciou ho možno zaradiť medzi hustejšiu polievku a redšiu kašu. Prívarky patrili k tradičným jedlám slovenskej kuchyne, väčšinou mali kyslastú chuť, zahusťovali sa mliečnou alebo smotanovou zátrepkou a dochucovali octom. Na jar sa zvykli variť prívarky zo zelených listov štiavu, lobody, žihľavy, divého cesnaku, repy, šalátu, špenátu. V lete boli obľúbené prívarky z nastrúhanej tekvice, zelenej fazuľky, z čerstvého ovocia, napríklad egrešov a z čerstvých húb. V zimných mesiacoch sa často varili prívarky šošovicové, fazuľové, zemiakové, ale aj zo sušeného ovocia. Prívarky sa jedli s chlebom a ak bola možnosť, podávalo sa k nim varené mäso alebo vajíčka.

Autor: Rastislava Stoličná

Pozri aj: ---
Literatúra: Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.