Slovenský ľudový umelecký kolektív
Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom

pirohy

(cestnice, kokošky, perky, perohy, tašky)

plnená cestovina alebo pečivo. U východoslovanských národov sa týmto termínom označuje pečené kysnuté plnené pečivo známe aj na severovýchodnom Slovensku. V tradičnej slovenskej kuchyni prevládala príprava varených pirohov z nekysnutého cesta. Pôvodne sa cesto na pirohy po kúskoch formovalo v rukách, neskôr sa rozvaľkalo a krájalo nožom na štvorce približne 8x8 cm. Po pridaní plnky sa pirohy lepili prstami do trojuholníkového alebo kvadratického tvaru. Varené pirohy sa pripravovali slané alebo sladké. Slané sa plnili bryndzou, kravským syrom, zemiakmi, kapustou, niekde i mäsom, sladké tvarohom alebo lekvárom. Najznámejšie boli liptovské, spišské a šarišské pirohy. V oblasti severovýchodného Slovenska sa považovali za regionálnu špecialitu tatarčene pirohy pripravené z pohánkovo-jačmennej múky plnené kravskou bryndzou – hirkym syrom. Pirohy sa v tradičnej kuchyni podávali ako výdatné samostatné jedlo. Zvykli sa pripravovať najmä v čase dôležitých poľnohospodárskych prác, ale často aj na sviatky a nedeľný obed.

Autor: Rastislava Stoličná

Pozri aj: ---
Literatúra: Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.