Slovenský ľudový umelecký kolektív
Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom

olej

tekutý výťažok získaný lisovaním rastlinných semien. Získaval sa najmä zo semien ľanu a konope, ale i maku, orechov, sliviek, bukvíc. Dorábal sa tak, že sa semená utĺkli ručne v stupách, pokropili vodou a miesili rukami, kým nebola hmota lesklá a mastná. Masa sa odniesla do olejárne, kde ju upražili v kotlíku a po častiach lisovali. Veľa ľanového oleja dorábali na hornej Orave, konopný olej najmä v Liptove, na Spiši a v okolí Nitry. Rastlinné oleje sa používali na prípravu a mastenie jedál najmä v pôstnych obdobiach. Od 2. polovice 20. storočia narastala spotreba továrensky vyrábaných rastlinných olejov a tukov, využívaných najmä na prípravu vyprážaných jedál.

Autor: Rastislava Stoličná

Pozri aj: stupa, olejárstvo
Literatúra: Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.