Slovenský ľudový umelecký kolektív
Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom

národná kuchyňa

metaforický výraz na jedlá považované za typické pre určitý národ. Národná kuchyňa Slovákov sa často stotožňuje so stravou ľudových vrstiev, ktorá však nebola rovnaká na celom území. Najväčšie rozdiely v tradičnej kuchyni, popri etnických, konfesionálnych a sociálnych faktoroch, boli určované prírodnými podmienkami. V južných nížinných oblastiach boli základom stravy varené a pečené múčne jedlá, predovšetkým kvalitný ražný alebo ražno-pšeničný chlieb a široká škála cestovín. Rastlinnú stravu dopĺňala zelenina a ovocie. Zo živočíšnej stravy dominovalo bravčové mäso a tuk, bol tu dostatok hydiny, mlieka, tvarohu, vajec. Základným alkoholickým nápojom bolo víno. Iná situácia bola v horských oblastiach, kde poľnohospodársku výrobu, a tým aj stravu, podmieňovali horšie pôdno-klimatické podmienky. Nedostatok múky nahrádzali iné suroviny, od polovice 18. storočia najmä zemiaky. Z múčno-zemiakového cesta sa pripravovali rôzne druhy cestovín, placky, vysoký podiel zemiakov v ceste mal aj chlieb z jačmennej, prípadne ovsenej múky. Medzi jedlami často figurovali kaše, strukoviny, kapusta, zemiaky. Zo živočíšnej stravy podstatnú časť tvorili výrobky z ovčieho mlieka, hrudový syr, bryndza, parené a údené syry. Z mäsa sa sezónne konzumovala jahňacina a baranina, na varenie sa používal baraní alebo hovädzí loj, údená slanina. Z alkoholických nápojov boli obľúbené destiláty – slivovica, borovička, ražovica ap. Medzi jednotlivými oblasťami a regiónmi boli teda markantné rozdiely. Preto neprekvapuje, že názory na charakter národnej kuchyne Slovákov sú rôzne, menia sa od regiónu k regiónu. Národnú kuchyňu nemusia tvoriť len archaické jedlá. Ak sa v strave presadí nová potravina, rýchlo sa môže stať reprezentantom národnej kuchyne, ako napríklad zemiaky či fazuľa. Popularitu národnej kuchyne rozširuje najmä gastronomická literatúra, ktorá ako reprezentantov slovenskej národnej kuchyne uvádza predovšetkým husté polievky z kyslej kapusty alebo strukovín, obilninové kaše, cestoviny a výrobky z ovčieho mlieka. Najčastejšie uvádzaným reprezentantom slovenskej národnej kuchyne sú bryndzové halušky z múčno-zemiakového cesta s bryndzou a upraženou údenou slaninou.

Autor: Rastislava Stoličná

Pozri aj: bryndza, halušky, kaša, oštiepok, parenica, polievka, syr
Literatúra: Stoličná, R.: Od „nestráviteľného“ jedla k národnému symbolu. In: Etnologické rozpravy 2002, č. 1, 8-27.